Wednesday, 18 February 2015

Tip-Tip Menghadiri Temuduga

Tip-Tip Temuduga

kak dina nak share ngan adik2 tip2 mcmana nak g intebiew, ramai yang tanya ape persediaan bila dapat surat dari spa terutamanya... nak masuk gomen sekarang bukan mcm dolu2.. sekarang persaingan sgt2 la sengit... antara yang terbaik akan dipilih xlupa jg mmg dah rezeki adik2 insya Allah dapat walau pun g intebiew nonong jek... hahaha
byk k.dina nak popet2 kat sini sape yg sabooo aje akan berjaya baca sampai habis tau.. jd sape yg very interested sila bukak mate luas2 yek.. kosongkan minda tuk ambil ilmu mana yg sesuai dan blh diguna pakai... 

1. Bila dah dapat iv tuk jawatan sekian2.. maka firstly korang kena cari seberapa byk maklumat yg berkaitan jawatan tersebut serta jabatan/kementerian yg offer korang koje tu.

2. Jangan lupa ambil tahu same ttg spa.. kang saje panel spa nak kenakan korang dia tanya psl ape yg korang tahu psl spa, produk diorg, visi & misi diorg xdek la peluh jantan korang keluar. yg ni ramai yg xambil kesah... tp k.dina kesah ye.. baca sepintas lalu jek..sekurang2nya ada idea nak goreng ^_^

3. Dah sampai hari yg ditunggu tu..pakai la cantik2 dan kemas... jangan la ober sgt nnti panel terkejut plak tgk korang.. kalau dah terkejut antara 2 jek.. ambil korang atau gagalkan korang.... hehehe - jangan lupa ketuk pin2 dan bagi salam, dah panel jemput korang masuk tu bagi la fail sijil korang yg bertingkat2 tu kat panel nanti panel akan suh korang duduk dan korang duduklah dengan sopan dan bersemangat waja nak jawab soklan panel.... ngeh ngeh ngeh... tahu time ni dada korang degupnya mak aiiiii.. rasa mahu pecah atau pun korang dah xboley rasa jantung korang ni masih berdegup/tidak, ape2 pun... bertenang dan tarik nafas dalam2... AWAS!!! jangan tinggal senyuman korang yg paling sweet kat luar bilik ye... bawa sekali senyuman korang dan senyumlah dengan penuh sabar pada panel2 tu walau pun mulut korang terasa gigil2 sbb lama sgt senyum... huh... panjangnyerrrrr...

4. Kebiasaan soklan dari penel
a. Perkenalkan diri anda
b. Ceritakan tentang keluarga anda
c. Jawatan ape yg anda pohon dan iv ni tuk jawatan ape.. simple tp jgn terkejut ada calon yg dtg iv tp xtahu tuk jawatan ape & berapa gaji basic
d. Tugas2 pegawai.... ape dia
e. GST/Dasar2/Ekonomi/Sosial/Alam Sekitar/Isu2 Semasa
(nanti k.dina free k.dina akan bg detail soklan kebiasaan panel tanya dan jawapan yg mungkin boleh bagi korang idea nak jawab.. tp kalau terkurang tu nnti korang pandai2 la tokok tambah bagi lagi cantik yek)

5. SILA JADI DIRI KORANG SENDIRI DAN CUBA SEHABIS MUNGKIN MENYENAGKAN PANEL... ini sangat la penting sbb ape tau.. panel yg spa lantik tu adalah pakar2 semua dlm bidang masing2... sekilas panel tgk korang, panel dah tahu jantan betinanya... hahaha... panel tu manusia cm kita jg... kadang2 cara kita buatkan diorang tak boley ngam ngan korang..sayang la.. kalau sesi iv tu berlalu begitu saje. Santun lah dgn panel jgn sampai mentang laaaa soklan panel bg senang korang jawab dgn riak dan bangganya... kadang2 korang boley jawab ke tak boley jawab ke.. tp panel dah suka korang... insya Allah tak dapat calon LANTIKAN TETAP, paling kurang korang akan dapat calon SIMPANAN... hehehehe... xdek la GAGAL.

6. Bila jawab soklan tu.. jangan la kaku.... jadikan sesi iv tu sesi yg santai sbb iv ni adalah tuk penal nilai korang samada sesuai tak dengan jawatan yg korang pohon... kalau korang gaya lagaknya ngalah kan panel.. mcmana korang nak sesuaikan diri bila korang kerja nanti... korang tahukan.. alam pekerjaan bukan saje kita kena buat koje.. tp menjalinkan hubungan baik dengan semua staf dari bawah hingga atasan... dr kaki tangan hingga la ke bahu dan kepala semua... semuanya perlukan personaliti yang menarik dan tertarik.

7. Dah nak berakhirnya sesi iv tu biasa panel akan tanya 'ada ape2 soklan lagi....'
time ni korang boleh la nak tanya panel pendapat diorang dr keseluruhan sesi tadi. contohnya:
saya minta maaf dato/datin/tuan/puan kalau tidak keberatan boleh saya tanya pihak dato/datin/tuan/puan tentang keseluruhan iv ni, insya Allah kalau ada kekurangan saya akan cuba baikinya utk masa akan datang' Insya Allah panel2 ni sangat baik hati dan mereka akan bagi komen yang tulus ikhlas.... kalau korang yakin komen diorang positif, silalah tanya..kalau korang tak yakin karang dengar komen panel yg negatif kang xjumpa cari pintu keluar plak... dunia jadik kelam... hehehehe... tp beranilah untuk kebaikan korang.

kak dina stop sini dulu lah tuk kali ni.. nanti kak dina sambung lagi kalau senang2... semoga adik2 yang sabar baca sampai habis dapat la sedikit-sebanyak gambaran/input nak g intebiew... k.dina doakan korang berjaya!!!

No comments:

Post a Comment